Stress

| stress herkennen en reguleren | herstellen na een periode van stress | overmatige stress voorkomen |

Stress is van levensbelang. Het helpt je overleven en je koers te bepalen. Maar langdurige stress is niet gezond. De fysieke spanning is dan vaak geen actuele lichamelijke reactie op iets dat er dat moment plaatsvindt, maar een algemener spanningspatroon. De spanning ebt dan ook niet weg nadat de situatie heeft plaatsgevonden. Er ontstaat een disbalans tussen spanning en ontspanning.

Disbalans is merkbaar:

  • fysiek (o.a. spierspanning, rugpijn, slaapproblemen),
  • emotioneel (o.a. angst, onzekerheid, sterk emotioneel reageren)
  • mentaal (o.a. concentratieproblemen, piekeren).

En soms zijn we zo aan een verhoogd stressniveau gewend, dat we het zelf niet eens opmerken, maar dan zijn het soms anderen die het merken aan ons gedrag of reacties.

Op het moment dat je je stress serieus neemt, kun je gaan onderzoeken wat de betekenis is en hoe je de spanning kunt reguleren. Welk signaal geeft je lichaam hiermee af? Welke van jouw kwaliteiten krijgen de overhand en welke sneeuwen onder? En wat is het effect hiervan op korte en langere termijn?

Merk je dat je in je werk veel stress ervaart of ben je uitgevallen door stress en wil je voorkomen dat de spanning weer hoog oploopt?

Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. In de intake krijg je inzicht in:

  • je persoonlijke stresspatroon
  • of en in welke mate sprake is van overspanning en/of burnout
  • wat de eerste stap is naar meer balans

Indien passend en gewenst wordt er een plan van aanpak gemaakt voor 3, 6 of 9 sessies begeleiding en offerte voor de werkgever.

Resultaten

  • je ontwikkelt een dynamisch stresspatroon, met meer afwisseling tussen inspanning en ontspanning
  • je herkent stress eerder, waardoor je het ook ter harte kan nemen
  • je emoties lopen minder hoog op, omdat je eerder reguleert

of lees meer over de werkwijze

Referenties

”Bij Marieke kwam ik door een referentie van een collega omdat ik hulp nodig had bij het verlagen van mijn stress-niveau. Van begin af aan een leuke persoonlijke klik, waarbij het bij mij meteen opviel dat Marieke zich onderscheidt door veel aandacht te hebben voor non-verbale communicatie, en goed benoemt wat ze ziet. Soms confronterend, maar vooral erg spot on, en nooit aanvallend.

“Marieke heeft mij met haar praktische methodieken erg geholpen om eerst mijn energieniveau weer op orde te krijgen, en van daaruit zijn we gaan werken aan persoonlijke verbeteringen. Met name hoe ik naar mezelf en mijn prestaties kijk. Ik kijk terug op een prettige samenwerking waarbij ik veel heb geleerd en trots ben op de ontwikkeling welke ik heb doorgemaakt, woorden die je mij een jaar geleden niet zou hebben horen zeggen. Ook vanuit mijn werkomgeving krijg ik regelmatig feedback dat ik duidelijk anders in het leven sta en daardoor een nog prettiger persoon ben geworden om mee te werken, hoe leuk!
Marieke kan ik dan ook aan iedereen aanbevelen die op zoek is naar een 2.0 versie van zichzelf.”
Sander van Wezel – Manager M&R

‘Wat ik heb geleerd? Het herkennen van en omgaan met de emotionele signalen. De oefeningen (2/3) en gesprekken (1/3) hebben mij zeker geholpen. Resultaat is: beter omgaan met stressniveaus en daardoor effectiever communiceren. Ik zou Marieke zeker aanbevelen aan mensen, die vastlopen in hun werk. Met vastlopen bedoel ik het in de loop der jaren steeds verder opbouwen van stress in werk en privé. Hierdoor komt het effectief zijn in het werk in gedrang en uit zich dit in het negatief emotioneel reageren naar de omgeving (werk en privé).”
Consultant Black Belt – Pharmaceutische industrie

Meer referenties