Helpt human potential in organisaties herkennen en versterken

Stress en Re-integratie

Stress is van levensbelang. Het helpt je overleven en je koers te bepalen. Maar langdurige stress is niet gezond en effectief. Ons lichaam gaat dan protesteren en weerstand opbouwen. Dit komt ons meestal niet goed uit en onze eerste impuls is weggaan van de weerstand en iets snel oplossen of afleiding zoeken. Daarmee lopen we het risico dat de weerstand zich ophoopt als onderhuidse spanning, waardoor ons gedrag steeds ineffectiever wordt, want het vermogen om waar te nemen en helder te denken wordt minder.

Hét tegengif is wel aandacht te besteden aan onze reactie op de prikkels en krachten van buiten, waardoor er in ons een energieke kracht vrijkomt die ervoor zorgt dat de spanning kan oplossen. Je word je bewust van nieuwe creatieve antwoorden en er ontstaat veerkracht en vitaliteit. Vanuit een breder bewustzijn wordt helder hoe je kunt reageren.


Stress-scan

Bij ongezonde stress is er sprake van disbalans tussen spanning en ontspanning. Dit is merkbaar zowel fysiek (o.a. spierspanning, rugpijn, slaapproblemen), emotioneel (o.a. angst, onzekerheid) als mentaal (o.a. teveel of te weinig plek innemen, schijnzeker).

Bij ongezonde stress kunnen heel veel factoren ene rol spelen: organisatorisch, persoonlijk, vakinhoudelijk, prive. Voordat je kunt kiezen welke aanpak iemand helpt om te herstellen en een betere balans tussen spanning en ontspanning te ontwikkelen, is informatie nodig.

In een stress-scan wordt individueel geïnventariseerd:

 • iemands actuele balans tussen inspanning en ontspanning
 • of en in welke mate sprake is van overspanning en/of burn-out
 • inventarisatie van stressbronnen
 • inventarisatie van buffers

Doel is in kaart brengen wat er nodig is en op korte en langere termijn inschatten wat werkgever en werknemer kunnen doen om meer balans te bewerkstelligen.

Aanpak

 • medewerker vult vragenlijsten in
 • gesprek medewerker en psycholoog, inclusief BodyMindScan©*
 • een overzicht op A4 met de bevindingen, tips en oplossingsrichtingen, zodat helder wordt wat je als werkgever kunt doen, wat de medewerker zelf kan doen en wat evt. nog ontwikkeld moet worden.

 Resultaten

 • zowel werkgever als medewerker hebben inzicht in en overzicht over de werkfactoren en de persoonlijke facturen m.b.t. werkstress en kunnen op basis daarvan oplossingsrichtingen kiezen
 • medewerker heeft inzicht in eigen stresspatroon en de reeds beschikbare resources en weet wat de 1e stap is naar meer balans en ontspanning.

Stress-scan boeken


Coaching bij stress

In het coachtraject leer je je eigen gedragspatroon bij stress herkennen, zowel mentaal, fysiek als emotioneel. Daardoor kun je in de praktijk eerder het moment herkennen dat je getriggerd wordt. In de begeleiding ontdek je alternatieve manieren om te reageren, waarmee je kwaliteiten beter uit de verf komen en je effectiever reageert.

Resultaten

 • beter omgaan met de stressbronnen in je werksituatie
 • een dynamisch stresspatroon ontwikkelen (meer afwisseling tussen inspanning en ontspanning)
 • je kunt je emoties beter reguleren

BodyMindScan©

In de intake kan naar wens een BodyMindScan©* worden ingezet, waarmee je inzicht krijgt in onderliggende gedrags- en energiepatronen.

Aanpak

 • Intake met betrokkene en zo mogelijk met leidinggevende/HR/Bedrijfsarts
 • Intake met betrokkene met/zonder BodyMindScan©
 • Afstemmen plan van aanpak, zodat de doelen helder zijn en aansluiten bij de specifieke werkcontext
 • 6 sessies met dialoog, oefeningen en informatie over de fysieke basis van stress
 • Evaluatie met betrokkene en zo mogelijk met leidinggevende/HR/Bedrijfsarts
 • Naar keuze verlenging mogelijk van 3 sessies

Neem contact op


Referenties

”Bij Marieke kwam ik door een referentie van een collega omdat ik hulp nodig had bij het verlagen van mijn stress-niveau. Van begin af aan een leuke persoonlijke klik, waarbij het bij mij meteen opviel dat Marieke zich onderscheidt door veel aandacht te hebben voor non-verbale communicatie, en goed benoemt wat ze ziet. Soms confronterend, maar vooral erg spot on, en nooit aanvallend.

Marieke heeft mij met haar praktische methodieken erg geholpen om eerst mijn energieniveau weer op orde te krijgen, en van daaruit zijn we gaan werken aan persoonlijke verbeteringen. Met name hoe ik naar mezelf en mijn prestaties kijk. Ik kijk terug op een prettige samenwerking waarbij ik veel heb geleerd en trots ben op de ontwikkeling welke ik heb doorgemaakt, woorden die je mij een jaar geleden niet zou hebben horen zeggen. Ook vanuit mijn werkomgeving krijg ik regelmatig feedback dat ik duidelijk anders in het leven sta en daardoor een nog prettiger persoon ben geworden om mee te werken, hoe leuk!
Marieke kan ik dan ook aan iedereen aanbevelen die op zoek is naar een 2.0 versie van zichzelf.”
Sander van Wezel – Manager M&R

‘Wat ik heb geleerd? Het herkennen van en omgaan met de emotionele signalen. De oefeningen (2/3) en gesprekken (1/3) hebben mij zeker geholpen. Resultaat is: beter omgaan met stressniveaus en daardoor effectiever communiceren. Ik zou Marieke zeker aanbevelen aan mensen, die vastlopen in hun werk. Met vastlopen bedoel ik het in de loop der jaren steeds verder opbouwen van stress in werk en privé. Hierdoor komt het effectief zijn in het werk in gedrang en uit zich dit in het negatief emotioneel reageren naar de omgeving (werk en privé).”
Consultant Black Belt – Pharmaceutische industrie

Meer referenties

 

 * Ik ben licentiehouder 7-kwaliteitenpalet©. Dit betekent dat ik ben opgeleid in De psychologie van het lichaam door Annet van Laar. De BodyMindScan©* is één van de methodieken uit deze opleiding.