human potential in organisaties herkennen en benutten

Stress en Burn-out

Stress is van levensbelang. Het helpt ons overleven en onze koers te bepalen. Maar langdurige stress is niet gezond en effectief, zeker niet wanneer iemand in een automatisch reactiepatroon terechtkomt. Wat er dan vaak gebeurt is dat het perspectief en de eigen wijsheid versmallen, waardoor iemand minder stevig/tactvol/creatief/wijs reageert dan hij/zij zou willen en kunnen.

Bij ongezonde stress is er sprake van disbalans tussen spanning en ontspanning. Dit is merkbaar zowel fysiek (o.a. spierspanning, rugpijn, slaapproblemen), emotioneel (o.a. angst, onzekerheid) als mentaal (o.a. teveel of te weinig plek innemen, schijnzeker).


Coaching bij stress

In het coachtraject leren mensen hun eigen gedragspatroon bij stress herkennen, zowel mentaal, fysiek als emotioneel. Daardoor kunnen ze in de praktijk eerder het moment herkennen dat ze getriggerd worden. In de begeleiding ontdekken ze alternatieve manieren om te reageren, waarmee hun kwaliteiten beter uit de verf komen en ze effectiever reageren.

Resultaten

  • Betrokkene leert beter omgaan met de stressbronnen in zijn werksituatie
  • Betrokkene ontwikkelt een dynamisch stresspatroon
  • Betrokkene kan emoties beter reguleren

BodyMindScan©

In de intake kan naar wens een BodyMindScan©* worden ingezet, waarmee betrokkene inzicht krijgt in onderliggende gedrags- en energiepatronen.

Aanpak

  • Intake met betrokkene en zo mogelijk met leidinggevende/HR/Bedrijfsarts
  • Intake met betrokkene met/zonder BodyMindScan©
  • Afstemmen plan van aanpak, zodat de doelen helder zijn en aansluiten bij de specifieke werkcontext
  • 6 sessies met dialoog, oefeningen en informatie over de fysieke basis van stress
  • Evaluatie met betrokkene en zo mogelijk met leidinggevende/HR/Bedrijfsarts
  • Naar keuze verlenging mogelijk van 3 sessies

Neem contact op


 

Referenties

”Bij Marieke kwam ik door een referentie van een collega omdat ik hulp nodig had bij het verlagen van mijn stress-niveau. Van begin af aan een leuke persoonlijke klik, waarbij het bij mij meteen opviel dat Marieke zich onderscheidt door veel aandacht te hebben voor non-verbale communicatie, en goed benoemt wat ze ziet. Soms confronterend, maar vooral erg spot on, en nooit aanvallend.

Marieke heeft mij met haar praktische methodieken erg geholpen om eerst mijn energieniveau weer op orde te krijgen, en van daaruit zijn we gaan werken aan persoonlijke verbeteringen. Met name hoe ik naar mezelf en mijn prestaties kijk. Ik kijk terug op een prettige samenwerking waarbij ik veel heb geleerd en trots ben op de ontwikkeling welke ik heb doorgemaakt, woorden die je mij een jaar geleden niet zou hebben horen zeggen. Ook vanuit mijn werkomgeving krijg ik regelmatig feedback dat ik duidelijk anders in het leven sta en daardoor een nog prettiger persoon ben geworden om mee te werken, hoe leuk!
Marieke kan ik dan ook aan iedereen aanbevelen die op zoek is naar een 2.0 versie van zichzelf.”
Sander van Wezel – Manager M&R

‘Wat ik heb geleerd? Het herkennen van en omgaan met de emotionele signalen. De oefeningen (2/3) en gesprekken (1/3) hebben mij zeker geholpen. Resultaat is: beter omgaan met stressniveaus en daardoor effectiever communiceren. Ik zou Marieke zeker aanbevelen aan mensen, die vastlopen in hun werk. Met vastlopen bedoel ik het in de loop der jaren steeds verder opbouwen van stress in werk en privé. Hierdoor komt het effectief zijn in het werk in gedrang en uit zich dit in het negatief emotioneel reageren naar de omgeving (werk en privé).”
Consultant Black Belt – Pharmaceutische industrie

Meer referenties

 

 * Ik ben licentiehouder 7-kwaliteitenpalet©. Dit betekent dat ik ben opgeleid in De psychologie van het lichaam door Annet van Laar. De BodyMindScan©* is één van de methodieken uit deze opleiding.